Co je stavební úvěr

Stavební úvěr je úvěr určen na financování bydlení, jemuž předchází uzavření smlouvy o stavebním spoření. Stavební úvěr se poskytuje maximálně ve výši tvořící rozdíl mezi cílovou částkou a naspořené částkou, přičemž tento rozdíl by měl být minimálně 10% z cílové částky. Na stavební úvěr máte jako stavební střadatel právní nárok vyplývající ze Zákona o stavebním spoření, musíte ale splnit smluvně dohodnuté podmínky:

spořit určitý čas
naspořit určité procento z cílové částky
dosáhnout určitou hodnotu hodnotícího čísla.


Podmínky stavebního úvěru
Stavební úvěr můžete získat až po naspořená určitých prostředků na stavebním spoření, přičemž samotné stavební spoření musí trvat minimálně 2 roky, naspořená částka by neměla být nižší než 40% cílové částky (% závisí od smlouvy a na podmínkách konkrétní stavební spořitelny) a musíte dosáhnout i stanovenou hodnotu "hodnotícího čísla", tj. čísla vyjadřujícího Váš výkon jako spořitele. Výhodou stavebního úvěru je úroková sazba srovnatelná s hypotečními úvěry a vklady ve stavebním spoření prostřednictvím Zákona o ochraně vkladů. Stavební úvěry bývají obvykle zajištěny zástavním právem k nemovitosti. Nevylučuje se však i jiná forma zabezpečení.

Smlouva o stavebním úvěru musí obsahovat:

identifikační údaje o stavební spořitelně
identifikační údaje o stavební spořitelny
úrokovou sazbu stavebního úvěru
podmínky poskytnutí a splácení stavebního úvěru
způsob zabezpečení pohledávek ze stavebního úvěru
podmínky, za kterých lze provést převod práv a povinností ze smlouvy o stavebním úvěru a za kterých lze odstoupit od smlouvy o stavebním úvěru.