Vkladní knížky

Základní rozdělení je na vkladní knížky: bez výpovědní lhůty,s výpovědní lhůtou.
U vkladních knížkách bez výpovědní lhůty může majitel vkládat nebo vybírat peníze kdykoliv, bez potřeby dopředu bance hlásat výběr nebo vklad. Vkladní knížky bez výpovědní lhůty patří k nejrozšířenějším typům vkladních knížek.

Vkladní knížky s výpovědní lhůtou nabízejí možnost zvolit si délku výpovědní lhůty nejčastěji 1, 3, 6, 12 nebo 24 měsíců. Délka výpovědní lhůty určuje, jak dlouhou dobu před výběrem z vkladní knížky jste povinen výběr bance oznámit. Vklady na těchto vkladních knížkách jsou úročeny vyšším úrokem než u vkladních knížkách bez výpovědní lhůty. V případě předčasného výběru z vkladní knížky si však banky účtují poplatek.

Devizové vkladní knížky mohou být buď s výpovědní nebo bez výpovědní lhůty. Určené pro vkládání a výběr peněžních prostředků ve volně směnitelných měnách (např. USD, CZK a pod.). Výše základního vkladu je určena v měně, ve které si vkladní knížku otevíráte (např. 1 000 Kč nebo 30 USD). Hotovostní vklady na vkladní knížku se realizují jménem vkladní knížky nebo v jiné měně převedené na menu vkladní knížky. Na devizovou vkladní knížku lze vkládat peněžní prostředky i bezhotovostně.

Výherní vkladní knížky jsou knížky, při kterých nedochází k úročení vkladu, ale místo toho se v průběhu roku účastní slosování o peněžní výhry.

Vkladní knížky pro děti zřizují rodiče na jméno dítěte. Vklady na knížku lze realizovat hotovostně, bezhotovostně nebo formou srážek ze mzdy. Vklady mohou být úročeny různými úrokovými sazbami dle délky výpovědní lhůty, nebo se na vklady vztahují speciální bonusy (např. bonus za Nevybírání finančních prostředků z vkladní knížky po dobu jednoho roku, bonus vyplacený při narozeninách dítěte a pod.).

Zřízení vkladní knížky
Banky stanovují podmínky pro zřízení vkladní knížky ve formě minimálně vkladu potřebného při jejím zřízení a minimální částky, pod kterou nesmí zůstatek na vkladní knížce klesnout. Pro zřízení vkladní knížky nejčastěji postačí:doklad totožnosti,minimální vklad, pokud ho banka požaduje.
V případě zřízení vkladní knížky pro dítě potřebujete doklad totožnosti a rodný list dítěte, pro které vkladní knížku otevíráte.

Vklady a výběry z vkladní knížky
Vklady na vkladní knížku lze realizovat několika způsoby:hotově,převodem z běžného účtu,srážkou ze mzdy.
Vybírat z vkladní knížky může jen její majitel nebo jím zmocněné osoby. Výběry z vkladní knížky mohou být buď hotovostní nebo bezhotovostní.

V případě vkladní knížky bez výpovědní lhůty může její majitel vkládat nebo vybírat peníze bez potřeby hlásit vklad nebo výběr bance.
Při vkladních knížkách s výpovědní lhůtou musíte výběr z vkladní knížky předem nahlásit bance. Např. při vkladní knížce s výpovědní lhůtou 3 měsíce jste povinen bance oznámit výběr z vkladní knížky 3 měsíce předem.