Spojení smluv o stavebním spoření

Spojení více smluv o stavebním spoření do jedné smlouvy umožňují stavební spořitelny pouze v případě, že na nich ještě nedošlo k přidělení cílové částky, nebo pokud bylo ze strany majitelů smluv přidělení cílové částky odmítnuty. Zároveň povolují spojit pouze ty smlouvy, které mají stejného vlastníka. Nejčastějším důvodem spojování smluv je plánové čerpání stavebního úvěru.

Smlouvy, jejichž vlastníky jsou fyzické osoby ve vzájemném vztahu blízkých osob, a které mají být předmětem spojení, musí být předem převedeno na toho, kdo bude spojení smluv požadovat. Převod smlouvy je v podstatě změna majitele smlouvy o stavebním spoření. Převádět smlouvy lze mezi osobami ve vzájemném vztahu blízkých osob (manželé, vnuci, prarodiče, sourozenci, rodiče a pod.), Na oprávněných dědiců, případně po dohodě s konkrétní stavební spořitelnou i jinak.

Pravidla pro spojování smluv o stavebním spoření
Spojovat je možné pouze ty smlouvy o stavebním spoření, na kterých je stavebním střadatelům tatáž osoba. Smlouvy, jejichž vlastníky jsou osoby ve vzájemně blízkém vztahu (například manžel-manželka, rodič-dítě a pod.) A které mají být zároveň předmětem spojení, musí být předem převedeno na toho, kdo bude spojení požadovat.

Spojením smluv zaniká smlouva s dřívějším datem platnosti (účinnosti). Na smlouvě s pozdějším datem platnosti dojde ke zvýšení cílové částky o cílovou částku zanikající smlouvy. Pokud má zanikající smlouva jiný typ spoření, dochází na zanikající smlouvě ke změně typu spoření pro typ spoření platný na zbývající smlouvě.

Spojení smlouvy s přidělenou cílovou částkou se smlouvou, na kterou nebyla přidělena cílová částka, není možné.

Při spojování smluv dochází k přepočítání hodnotícího čísla (při zohlednění cílových částek spojovaných smluv).

Není možné spojovat smlouvy, jejichž uspořená částka (nebo její část) je vinkulována ve prospěch třetí osoby.
PSS nevztahuje 12-měsíční lhůtu nepřidělení cílové částky při provedené změně, pokud dojde ke spojování smluv, kterému bezprostředně předcházel převod na manžela / manželku nebo převod z nezletilého stavebního spořitele na jeho rodiče. V tomto případě však musí od data vzniku jednotlivých smluv o stavebním spoření uplynout nejméně 21 měsíců.