Výše úroků a úrokové výnosy

Úrok představuje cenu za získání peněz někoho druhého. Pokud peníze bance "půjčujete" (např. formou vkladu), úrok představuje výnos z uložení finančních prostředků, který Vám vyplatí banka.

Banky připisují úroky na konci úrokového období. Obvykle se jedná o kalendářní měsíc, ale může to být iv jiné periodicitě - měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně. Banky úrok připíší v poslední den úrokového období, k tzv.. poslednímu dnu v měsíci měsíce. U termínovaných vkladů jsou úroky připisovány k termínu ukončení fixace vkladu.

U termínovaných vkladů nebo vkladů s výpovědní lhůtou bývá výše úrokové sazby odstupňovaná v závislosti na výši vkladu, od doby vázanosti nebo kombinace těchto parametrů vkladu. Obecně platí: čím vyšší vklad, tím vyšší úrok nebo čím vyšší doba vázanosti, tím vyšší úrok.

Pokud výše úrokové sazby roste úměrně s výškou vložené částky nebo zůstatkem na účtu, mluvíme o tzv.. pásovém úročení.  Pokud je úroková sazba závislá jen na výši aktuálního zůstatku na vkladovém účtu, je pro úročení použita jen jedna úroková sazba, příslušející k dané výšce zůstatku.

Úrokový výnos představuje množství "naspořených" peněz z vkladu. Tyto jsou na účet připisovány na konci úrokového období nebo při splatnosti vkladu. Ještě pro připsáním úroků dochází k jejich zdanění podle platných předpisů. Daň z úroků banky automaticky stahují a odvádějí na účet správce daně. Na účet je připsán už jen čistý úrokový výnos.