Co je meziúvěr

Meziúvěr, označovaný také jako překlenovací úvěr, je úvěr poskytován stavebními spořitelnami a slouží k překlenutí časového období do přidělení cílové částky na smlouvě o stavebním spoření. V případě, že nesplňujete všechny podmínky pro poskytnutí stavebního úvěru, můžete požádat o meziúvěr, ale s méně výhodnými podmínkami jako při stavebním úvěru. Na meziúvěr nemáte právní nárok. Meziúvěr se poskytuje ve výši cílové částky a je poskytnut s tím, že budete nadále přispívat na stavební spoření a zároveň splácet úroky a poplatky z celé cílové částky související s meziúvěr. Po splnění všech podmínek pro přidělení cílové částky a zároveň i stavebního úvěru se část meziúvěr vyplatí z naspořené částky a zbytek budete splácet už jako stavební úvěr.

V průběhu trvání meziúvěr Vám bude stavební spořitelna vést dva separátní účty - spořící účet, na který budete přispívat v rámci stavebního spoření a medziúverový účet, na který musíte vkládat úroky a poplatky vyplývající z poskytnutí meziúvěr. Meziúvěr tedy nesplácíte, platíte jen úroky z půjčené částky (cílové částky) a poplatky související s meziúvěr (zejména roční poplatek za správu medziúverového účtu).

Meziúvěr bez předchozího stavebního spoření
Některé stavební spořitelny poskytují meziúvěr i bez předchozího spoření. V praxi to znamená, že si otevřete stavební spoření s určitou cílovou částkou, kterou Vám stavební spořitelna okamžitě poskytne jako meziúvěr. Z tohoto meziúvěr splácíte pouze úroky a zároveň vkládáte peníze na účet stavebního spoření. Když na účtu stavebního spoření splníte všechny podmínky pro poskytnutí stavebního úvěru, meziúvěr se zruší, prostředky ze stavebního spoření se převedou na úvěrový účet a začnete splácet stavební úvěr, jehož výše je rozdílem mezi poskytnutým meziúvěr a naspořené částkou.