Předčasný výběr z termínovaných vkladů

Podstatou termínovaných vkladů je vyšší zúročení vložených peněz za cenu jejich vázání na termínovaném účtu. Zpravidla platí, že na čím delší dobu peníze bance půjčíte, tím vyšším úrokem Vás banka odmění. Jakýkoliv předčasný výběr z termínovaného vkladu je pro banku komplikací, protože banky využívají peníze z vázaných vkladů na krytí svých aktivních obchodů - poskytování úvěrů. Z tohoto důvodu banky předčasné výběry z vkladů buď neumožňují, nebo je postihují srážkou z úroků či zpoplatněním.

Při krátkodobých termínovaných vkladech (do 1 roku) nemusí být předčasný výběr rozhodujícím parametrem vkladu. Vložené peníze si můžete obvykle vybírat bezplatně vždy na konci vázanosti vkladu.

Pokud uvažujete o zřízení dlouhodobějšího termínovaného vkladu (na 1 rok a více), porovnejte si i podmínky pro předčasný výběr z vkladu. Za rok, dva nebo tři roky se mohou dostavit různé nepředvídané okolnosti a také může dojít ke změně Vaší finanční situace. Původně nevyužívané peníze mohou být najednou zapotřebí. Ideální je termínovaný vklad s co nejvyšším úrokem as co nejnižšími sankcemi za předčasný výběr.