Spoření pro děti

Dětské spořící produkty zřizují rodiče pro zajištění budoucnosti svých dětí. Důvodem šetření může být vytvoření úspor na studium, bydlení nebo jakýkoli jiný účel. Spořící produkty pro děti mívají výhodnější úročení a odpuštěny některé poplatky. Pro zřízení produktu se většinou vyžaduje jen občanský průkaz rodiče a rodný list dítěte.

V slovenském bankách a spořitelnách si můžete vybrat z několika typů produktů pro děti. Nejčastěji jde o:
vkladní knížky,běžné účty a balíčky služeb,termínované vklady,stavební spoření,kapitálové životní pojištění.
Bankami a spořitelnami nabízené vkladové produkty jsou chráněny ve smyslu Zákona o ochraně vkladů.

Vkladní knížky pro děti
Vkladní knížky patří k stále oblíbeným spořícím produktům nejen pro dospělé, ale i pro děti. Na vkladní knížku lze ukládat peníze už od narození dítěte. Dítě s ní může disponovat až po dovršení 18 let. Do té doby jí disponuje zákonný zástupce. Vkladní knížky mohou být bez výpovědní lhůty nebo s výpovědní lhůtou. Dále se odlišují výškou minimálního vkladu.

Běžné účty a balíčky služeb pro děti a mladé
Poskytují je několik banky. Pro zřízení běžného účtu pro děti banky stanovují minimální věk dítěte. Pokud ke běžnému účtu dítě získává i platební kartu, je hranice věku pro zřízení běžného účtu obvykle vyšší. Zákonný zástupce může pro platební kartu stanovit denní limit pro platby a také limit pro výběry z bankomatů.

Spořící účty pro děti
Mohou mít formu termínovaného vkladu nebo šetřícího účtu, na který pravidelně přispíváte určitou částku z Vašeho běžného účtu. Zřízení a vedení účtu je většinou bez poplatku. Podobně jako vkladní knížky, tak i spořící účty mohou být bez výpovědní lhůty nebo s výpovědní lhůtou. Po dosažení 18 let je dětský spořicí účet automaticky dostupný jeho majiteli, a to buď splatný nebo převeden na klasický spořicí účet.